Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce uskutečněné

Příspěvky

30. 12. 2019

XI. Popovický jarmark řemesel

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Letos se uskutečnil již XI. ročník Jarmarku řemesel na Amfíku Bukovina. Počasí nám tento den opravdu přálo a přilákalo velký počet návštěvníků. Mohli jste vidět ukázky kovářského řemesla, vyrobu šperků. Nakoupit si keramiku, dřevěné výrobky, bylinné čaje, ručné vyráběné mýdla nebo se v parném počasí zchladit vychlazeným pivečkem a limonádou. Na malém amfíku vystoupil místní soubor Popovjánek a Popovjan. Také  z nedalekých Kunovic zavítal folklorní soubor Kunovjan, o trochu delší cestu měl ženský sbor z Kudlovic a jsme moc rádi, že pozvání přijal a vystoupil folklorní soubor Poleno až ze Slovenska. Po skončení programu k poslechu i tanci zahrála dechová hudba Popovská Liša, která vytahla z hlediště jak malé děti tak i starší navštěvníky, kteří Popovskou Lišu doprovodili tancem. 

 

 
Celý příspěvek

26. 3. 2019

Keltský telegraf 23. 3. 2019

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Vždy první jarní sobotu se účastníme Keltského telegrafu. Pomocí světelných signálů jsme se spojili s ostatnímí misty v krajině. Jako první v 19:30 zahájila Velká Javořina svým ohňostrojem, následovala Černá hora u Vlčnova a poté naše vatra na Miloníně. Při této příležitosti, krásnému počasí a bezvětří jsme si nemohli nechat ujít opečení prvních letošních špekáčků.

 

 
Celý příspěvek

26. 3. 2019

Fašanková obchůzka Popovice 23. 2. 2019

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Tradičně i letos dne 23. 2. se uskutečnila Fašanková obchůzka po obci. Zúčastnilo se jí kolem 40 masek, mezi které patřil vodník, nevěsta s ženichem, prasátko s řezníkem, strašák a mnoho dalších. Na konci trasy čekal na masky teplý guláš v místním Popobaru. 

 
Celý příspěvek

26. 3. 2019

IX. Krojový ples Popovice 2. 2. 2019

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

2. 2. 2019 se uskutečnil již IX. ročník Krojového plesu. Moravskou besedu zatančilo 16 tanečních páru, připravena byla bohatá tombola. K poslechu hrála dechová hudba Javorinka a cimbálová muzika Včelaran.

 
Celý příspěvek

25. 3. 2019

Hody Popovice 6. - 7. 10. 2018

/ Rubrika: Akce uskutečněné

Hodová chasa a SPOT Slunéčko si Vás dovoluje pozvat na Slovácké hody s právem v Popovicích, které se uskuteční ve dnech 6. - 7.10. 2018
Mladší stárci: Jan Koníček a Andrea Vichorcová
Starší stárci: Roman Vlachynský a Kateřina Žufánková

SOBOTA
13.30 - od kostela vychází průvod, hraje Staroměstská kapela
15.30 - u OÚ posezení u burčáku s CM Rubáš
17.00 - žádání o právo
20.00 - v KD Hodová zábava, Staroměstská kapela a CM Rubáš
21.00 - hodové pásmo: „V botách mokro, v hubě sucho”

NEDĚLE
10.30 - mše svatá za účasti krojované chasy
13.30 - od horního kříže obchůzka krojované chasy se Staroměstskou kapelou

 
Celý příspěvek

7. 2. 2018

Fašanková obchůzka 3.2.2018

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Sobota 3.února: Rány z děla, muzika, zpěv, smích a výskání... a taky vlezlá zima... Brrr, fašanková obchůzka na "hromniční zimu" znamená nutnost víc se zahřívat: trnkové kapky, poskakování nebo u dobrých duší čaj nebo kafčo. Případně koblížek, milosti nebo něco slaného na proložení té slovácké medicíny, co na "Pochodu smrti" vyhrává konzumačně... :-)
Kluci podšabláři točí kolečko a šavle cvakají o sebe, muzika s tématickým názvem Fašank Visitors vyhrává jak o dušu a včetně ní se po dědině motá 38 účastníků fašankového průvodu, jehoz složení je rozmanité. Tradiční, moderně pojaté a hlavně nápadité. Nepřehlédnutelnou figurkou fašanku je dopravní značka Pozor fašank. Přihlížející ovšem také zaujme Igor Hnízdo se školačkami, rapující puberťák, jeptišky nebo dvě roztomilé ovečky s beránkem. Chybět nesmí cigaňa, sestřička, generál, dělostřelec a také naše speciální dvouhlavňové dělo. Pestrému průvodu udává rytmus nejenom kapela, ale i početná skupinka neúnavných podšablářů, kteří zároveň doprovází muziku zvučnými hlasy - vždyť jsou to většinou členové kapely Popovská liša! Část obchůzky střídají muzikanty a nenechávají si ujít příležitost muzicírovat. Fašankové veselí jak má byt!
 Tradičně končí v Popobaru u výborného gulášku a pivečka. V maličké hospůdce se ještě zpívá a tancuje - podle hesla: Dobrých ludí sa vejde! Tož ať nikdo z účastníků nepodlehne bacilom: Na zdraví!  
FOTKY - Zuzka Bičanová, J. Nováková, R. Slunečko

 
Celý příspěvek

6. 2. 2018

Krojový ples 20.1.2018

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

V sobotu 20.ledna se konal VIII.ročník Krojového plesu.
Tradičně zahájilo ples 16 krojovaných párů předtančením Moravské besedy. Pod nohy tanečníkům a k dobré náladě a pohodě všem návštěvníkům vyhrávala Slovácká kapela Romana Horňáčka z Rohatce. Do přísálí přilákali vyznavače folkloru a cimbálu Mladí Burčáci. Více než 140 pěkných cen způsobilo hned po odtančení besedy tlačenici v předsálí, kde se prodávaly asi čtvrt hodiny losy. Pak už nebylo prodávat co. Ale snad na každého se dostalo a vzhledem k tomu, že letos byl, co se týká prodaných vstupenek, ples hooodně podprůměrným - šanci vyhrát měl každý! No a k té návštěvnosti: krátká plesová sezóna a hodně akcí v jednom termínu? Neznámá kapela? Špatné počasí? Nezájem a lenóra? Nevíme.... Každopádně - moc jsme nevydělali, ale bavili jsme se! Bylo to opět fajn, pohoda, skvělá muzika, dobrá nálada, výborné víno, přátelská atmosféra... Dokonce neměl ani nikdo chuť se nad ránem procvičovat v boxu... :-) Dík patří všem pomocníkům, hlavně klukům - myslivcům z MS Bukovina za péči o hladové a žíznivé krky návštěvníků a taky všem sponzorům a těm, kteří přispěli svými dary do tomboly...
Bylo to fajn a hrozně rychle to uteklo. Tak už se těšíme na Krojový ples 2019!
foto a krátké video  M. Šuranský, J. Nováková

 
Celý příspěvek

6. 2. 2018

Mikulášská nadílka 5.12.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Mikuláš ztratil plášť....

Ne, ne, ne... 5. prosince neztratil Mikuláš plášť, ale u obecního úřadu opět za vydatné pomoci andělů rozdal víc než osmdesát balíčku hodným dětem. No někteří, že budou hodní, alespoň slíbili. A hodně k tomu - někdy až překotnému - slibování přispěli čertiska.
No tak to na tom světě je, nebo by mělo být...:
Kdo je hodný a poslouchá, ten dostane balíček. 
Toho, kdo zlobí, strčí čert do pytle!

A jak to doopravdy chodí?
Ti hodní a bojácní stojí poslušně v řadě, až se na ně dostane a musí strpět jak ho otravují čerti...
Ti neposlušní se v klídku předběhnou, básničku honem, honem odhrkají, popadnou balíček a hurá! jdem se honit s čerty!

No a ti nejstarší?!?!
Místo aby si šli poslechnout, co je u jejich jména napsáno v knize hříchů, radši si dobrovolně! a bez básničky! zajdou k pekelnému ohni na čaj s čertovskou přísadou, nebo jen na tu přísadu...!
No to je nějaká spravedlnost?!?! Asi si ten Mikuláš bude muset na ty dospělé i menší hříšníky v příštím roce došlápnout! Těšte se!!!  
fotky M. Šuranský

 
Celý příspěvek

6. 2. 2018

Setkání u hrušky 28.10.2017

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

Říjnovému setkání u hrušky roku 2017 nebylo přáno - počasí bylo více než špatné... přesto se pár srdcařů a odvážlivců našlo: mrkněte tady!

 
Celý příspěvek

6. 2. 2018

Předhodová a Dozvuky

/ Rubrika: Akce uskutečněné / Komentářů: 0

K hodám neodmyslitelně patří dvě akce:

Předhodová zábava se skupinou ZZ Bar - konala se 22.9.2017
a kromě toho, že jsme zaznamenali konečně i početnější návštěvnost (skoro sto lidí), budeme si tuto zábavu navždycky spojovat s perfektním překvapením, které si připravili muzikanti a o půlnoci po přestávce nastoupili na pódium jak šohajé. V drlách, sámkovici, zástěře baranici či klobúku - někteří z nich měli tento "mundúr" na sobě prvně v životě. Prostě ZZ Bar je nejlepší a ještě k tomu náš! Díky hoši!   foto předhodová

No a po hodech jsou na programu Hodové dozvuky - ty letošní vyšly na pátek 13.10. Po dlouhé době nebyly dozvuky jenom pro chasu, ale pozvaní byli všichni, kdo měli zájem a hlavně ti, co si nechtěli nechat ujít premiérové veřejné vystoupení fungl nové kapely Popovská liša! A nebylo jich málo! A stálo to za to! Nejeden z nás: z těch, co mají rádi všecko "popovské", co ctí historii a váží si práce našich předchůdců, z těch co jsou hrdí na to, že jsou z Popovic.... ti praví popovští srdcaři při prvních tónech kapely tajně utřeli slzu. Slza radosti, pocit hrdosti - vždyť skoro celá kapela je složená z mladých kluků a jedné děvčice z Popovic!!! Mladí kluci, které si před nedávnem v takové roli nedokázal nikdo představit - možná ani oni sebe ne.... Většinou samouci - muzikanti, zpěváci - tak jak to dřív na dědině bývalo: každý se chytl toho, co mu do ruky pasovalo.... Možná by nějaký "rypák" našel nějakou tu chybku, ale to nadšení, tu radost by jim mohl závidět každý... A to nadšení a nasazení lehce přešlo i na návštěvníky dozvuků - tančilo se, zpívalo, mladí, starší i ti ještě dříve narození.... Tak srdečně a vesele na kulturáku už dlouho nebylo.... Popovice, Popovjani: zas máte byt na co pyšní!!! A vy co jste na dozvukoch nebyli, nenechte si ujít první příležitost si kapelu poslechnout - zatím se aspoň podívejte na pár foteček, kdože nám to tak pěkně hrál! Díky Honzo, díky Popovská lišo!      foto dozvuky

 

 
Celý příspěvek